Ösi hitvallások

1: Az Apostolok Levele (etióp szövegváltozat)

[(DH:  A szövegben elrejtett címet C. Schmidt fedezte fel; előzőleg tévesen egy másik apokrif mű, a Testamentum in Galilaea Domini Nostri Jesu Christi részeként tartották számon.)
Apokrif mű, amely a 160-170-es évek körül íródott Kis-Ázsiában; csak etióp szövegváltozatát őrizték meg.
A Mk 6,39-ben elbeszélt első kenyérszaporítás csodájának öt kenyerét képes beszéddel úgy magyarázza, mint a hitvallás öt ágazatát:]

[Hiszek] az Atyában, a mindenség uralkodójában,
és Jézus Krisztusban (a mi üdvözítőnkben),
és a (vigasztaló) Szentlélekben,
és a szent Egyházban,
és a bűnök bocsánatában.

2:  A Dêr-Balyzeh-i liturgikus papirusz

[A VI. században Felső-Egyiptomban talált töredék, amely a IV. század közepének istentiszteleti formáját mutatja be. Úgy látszik mindazonáltal, hogy a hitvallás, amelyet tartalmaz, sokkal régebbi.]

Hiszek Istenben, a mindenható Atyában, és az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, Jézus Krisztusban, és a Szentlélekben, és a test feltámadásában, és a szent katolikus egyházban.

3-5: Az Egyiptomi Egyházi Rendtartás, 500 körül

[Ezek a „konstitúciók” visszavezethetők Hippolytus Romanus „Apostoli hagyomány” c. művére, mintegy annak az egyiptomiakra alkalmazott változataként; megvan koptul (szahid és bohairi nyelven), etiópul és arabul; ezek közül a változatok közül Hippolytus görög eredeti szövegéhez a szahid áll a legközelebb.]

3: a) Kopt szövegváltozat: Keresztelési hitvallás

Hiszek az egy igaz Istenben, a mindenható Atyában, és az ő egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban, Urunkban és megváltónkban, és az ő éltető Szentlelkében, az egylényegű háromságban, az egy istenségben, az egy hatalomban, az egy országban, az egy hitben, az egy keresztségben (vö. Ef 4,5) a szent, katolikus, apostoli Egyházban, és az örök életben. Ámen.

4: b) Etióp szövegváltozat: Kérdő formula

Hiszel-e az egy Istenben, a mindenható Atyában, és az ő egyetlen Fiában, Jézus Krisztusban, Urunkban és megváltónkban, és az összes teremtményeket éltető Szentlélekben, az isteni mivoltában egyenlő Háromságban, és az egy Úrban, az egy országban, az egy hitben, az egy keresztségben (vö. Ef 4,5 )a szent katolikus Egyházban, és az örök életben?

5: c) Etióp szövegváltozat: Kijelentő formula

Hiszek az egy Istenben, az Atyában, mindenek Urában, és az egy Fiúban, az Úr Jézus Krisztusban, és a Szentlélekben, és a test feltámadásában, és a szent, egy katolikus Egyházban.

6: Az Örmény Egyház (rövid) keresztségi hitvallása

Hiszünk a legszentebb Háromságban, az Atyában, a Fiúban és a Szentlélekben,
Gábriel híradásában, Mária foganásában, Krisztus születésében, keresztségében, az ünneplésben, az akarattal vállalt szenvedésben, a keresztre feszítésben, a háromnapos eltemettetésben, a boldog feltámadásban, Istenként való mennybemenetelében, az Atya jobbján való ültében, ijedelmet keltő és dicsőséges eljövetelében, ezt megvalljuk és hisszük.

2 thoughts on “Ösi hitvallások

 1. Földvári Tamás

  Nagyon jó, hogy ezek is megjelennek, csak az eredeti szövegváltozatokat hiányolom, mert azzal lenne teljes értékű. Ugyanis a magyar fordítói szokásjog megkerül pár kényesnek hitt kérdést, s ezzel nem valós képet ad az Isten kereső embereknek. Ezért törekszem én magam is, hogy az eredeti szöveget is megjelenítsem.
  Sok sikert az oldalhoz, nagyon tetszik!

  Kedvelés

 2. denzingerhu Szerző

  Köszönjük, hogy értékeli a munkánkat. Az eredeti szövegek, megtalálhatók a könyvformátumban, pl. a mi esetünkben a Schönmetzer-féle szövegben latinul és görögül. Sok sikert a munkájához! Szerkesztő!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.