Hitvallások

Azok a hitvallások, amelyek itt szerepelnek, rögzült szóhasználatú formulák. Felölelik a legfontosabb hitigazságokat; elnyerték az egyházi hatóság jóváhagyását és általában a hit nyilvános megvallására szolgáltak.

Eltekintünk azoktól a formuláktól, amelyeket az egy­házi írók csak hoz­­závetőlegesen idéznek, vagy amelyek még nem mutatnak rögzült formát, illetve amelyek csak hipotetikus vagy bizonytalan rekonstrukciók. Hasonlóképpen nem kerültek be a tisztán ma­gán hitvallások sem.

Azok a hitvallások, amelyek az Egyházi Tanítóhivatal valamely ünnepélyes alkalmára vezethetők vissza és tartalmuk jelentősége az Egyházi Tanítóhivatal más dokumentumaihoz köthető, a Dokumentumok menüpont alatt találhatók meg. Ezeknek a keletkezési időpontjuk is többnyire ismert: zsinati hitvallásokról és olyan más hitvallásokról van szó, amelyeket pápák terjesztettek elő vagy fogad­tak el.

Itt azok a hitvallások találhatók, amelyeknek eredete nem teljesen ismert, mivel csak lassanként alakultak ki az egyházi életben és leginkább a liturgiában használták őket, ezért csak igen nehezen sorolhatók be a dokumen­tumok időbeli szempontok szerint kialakított gyűjteményébe, így célszerű ezeket önállóan összegyűjteni. Ennek az az előnye, hogy azokat a hitvallásokat, amelyek azonos eredetűek vagy egymással rokonok, könnyebben össze lehet hasonlítani. (Kivonat a DH bevezetőjéből.)

A számozás megállapítása az eredeti szerkesztő döntése volt.

Négy csoportba soroltuk:

  • Ősi hitvallások
  • Apostoli hitvallások
  • Helyi hitvallások
  • Keleti hitvallások
  • Kettős hitvallások

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.