Dogmafejlődés – végső vélemény

A dogmafejlődés, mint az Egyház élete, bele van ágyazva az emberiség történetiségébe. E folyamat minden jelensége megtalálhatja közvetlen magyarázatát azokban a tényezőkben, melyek az emberi gondolkodás kialakulását meghatározzák, és közöttük nem egy érthetetlen maradna azoknak a történelmi okoknak a figyelembe vétele nélkül, amelyek a fejlődés folyamatát létrehozták. F. Cavarella egyenesen általános törvényként szögezte le: ’Az emberi civilizáció bármely eseménye megadhatja a lökést az egyházban egy doktrinális  folyamat elindítására.’ (Dogmafejlődés, Dogmaértelmezés,  68.o.)

Tény, hogy a nagy földrajzi felfedezések a nem evangelizáltak üdvösségére vonatkozó tanítás elmélyítését eredményezték; az utolsó század társadalmi feszültségei fejlesztették az egyház szociális tanítását; a történetkritika előrehaladása mélyrehatóan módosította a Biblia és szenthagyomány ismeretét; mindenek előtt pedig a természettudományok által kidolgozott világkép volt hatással a hit tanítására, mert megszabadította  a keresztény hitet a vele összenőtt téves elgondolásoktól, ily módon mozdítva elő a kinyilatkoztatott igazság jellegének mélyebb megértését. ” (uo.)

„Az Egyház a századok folyamán szüntelenül az isteni igazság teljességére törekszik, mindaddig, amíg valóra válnak benne Isten szavai.” (Dei verbum, 8)

Láthatjuk tehát, hogy a katolikus egyházi álláspont egy mértéktartó, fanatizmustól mentes álláspont. Ez következik a Szentlélek ösztönzéséből , mely a belső életének mozgatója – nem önmagától életképes, hanem kell egy forrás mely táplálja – és ugyanő a folytonosságának feltétele is.  Figyelnünk kell tehát  arra, ha magánvéleményünket kialakítjuk, hogy miként vélekedik az Egyház egy adott kérdésről.

Forrás: Dogmafejlődés, Dogmaértelmezés, L’Hartmann Kiadó, Budapest, 2012. 

2 thoughts on “Dogmafejlődés – végső vélemény

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s