Az Egyház lelki vagy jogi struktúra?

“Krisztus csak egy általános, lelki kereszténységet hirdetett-e meg, vagy pedig nézeteit egy szabályosan szervezett egyház formájában intézményesíteni akarta és az volt-e a szándéka, hogy az egyház az ő tanítását és az üdvösséget a világ végéig az embereknek közvetítse?”

Ezt a kérdést Adriányi Gábor veti felAz egyháztörténet kézikönyve” című munkájában.

Ezt a kérdést Jézus Krisztus nem mondta ki szavakkal. Péterre azonban egy „nyájat” azaz egy közösséget bízott. Péter hogyan értette ez? Ő már tudta, hogy egy történelem feletti közösséget vár el tőle az ő Ura? Vagy Pétert csak a Jézushoz fűződő barátsága kötelezte? Amikor a Szentlélek eljött már tudhatták a jelenlevők, hogy mi vár rájuk?

Jelentős kérdés ez, mert ha ez csupán lelki összetartozás lenne akkor is kellene valami, ami ennek a társulás tartalmát leírja, esetleg megőrzi, hogy a következő nemzedéknek átadható legyen.

Jézus a világ végéig adott megbízatást, amit az apostolok nem biztos hogy az elhangzáskor is így értettek. Amikor már elkezdtek ezzel foglalkozni, egész biztos eszükbe jutott, hogy ez a vállalkozás nem múlhat el az időben, tehát kell egy olyan forma, amit nem mos el az idő.

A kérésre azt a választ adhatjuk, hogy Jézus szándéka egy lelki összetartozás volt, aminek átörökítésére kellett egy emberekből álló szervezet, akik a személyes tanúságtételükkel fognak embereket megnyerni, vagyis azt kell mondjuk, hogy a Jézus szándéka szerinti közösség lelki és jogi egyben. Más megoldás nincs egy ilyen típusú közösségre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s