Melyik vallás az igazi?

Erre a kérdésre bármely vallás öntudatos képviselője azonnal önmagára mutatna. Mi ne vallásilag elfogult szempontból válaszoljuk meg a kérdést. Induljunk ki a vallás egyfajta fogalmából. Mi tehát a vallás fogalma?

A vallás személyes kapcsolat Istennel.

A vallás tehát reláció, kapcsolat, viszony egy létezővel, aki nem része a tárgyi világnak, személyes (kommunikatív), szellemi típusú, időben-térben, képességekben nem korlátozott semmitől sem függő létező.

Ezzel az istenfogalommal azonnal kizárunk már jónéhány vallás-jellegű, kulturális, művészi kezdeményezést. Ha nem a fenti tulajdonságokkal bír az Isten nem érdemes vele foglalkozni az ember részéről, hiszen kapcsolatot csak személlyel lehet felépíteni – eszmével, energiával, felfoghatatlan valamivel nem.

Ha a vallás belső értékét akarjuk megtalálni néhány kritériumnak meg kell felelnie.

A vallás mint kapcsolat mindkét fél aktivitását igényli. Fontos, hogy tudjuk azt, hogy Isten megnyilvánult-e az ember felé közölve elvárását? Az ember képes-e kapcsolatra egy nálánál jóval nagyobb és másfajta szellemi létezővel?

Úgy tudjuk, hogy Isten közölte magát a világgal. Ezt egy közös megegyezésen alapuló kapcsolattal (szövetség) tette meg. Ez bizonyíthatóan a zsidó vallást vállalókkal és ezután  a keresztényekkel kötötte meg. Ha Isten kinyilvánította szándékát akkor azt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Az ember mivel szellemi természettel (értelmesség) is rendelkezik képes Isten megnyilvánulását felfogni és megérteni. Ez kötelezi az embert! A vallás értékét a két fél közti kapcsolat minősége jelzi. Minél igazabb, igazolhatóbb, annál jobb, értékesebb.

Ezen előfeltételek nyomán levonhatjuk a következtetést, hogy az a vallás az igazi, mely Istennel való teljes közösséget vállalja és azt képes is működtetni mindkét fél irányába. Ezt egyetlen vallás állíthatja magáról mégpedig a keresztény vallás.

A kereszténység központi személye Jézus Krisztus, benne az ember számára történelmileg elérhető az Isten, tehát a vele való közösség a kereszténység központi értéke.

Melyik a kereszténység legszélesebb, legmélyebb és legnyitottabb ága? Melyik az, amely legközelebb van a központi személyhez, azaz a vele való közösség legteljesebb formáját birtokolja? Melyik az, mely Jézus szándékát maradéktalanul megvalósítja?

Azt mondhatjuk, hogy a katolikus kereszténységnek ez a szándéka, hiszen ezt nevében is jelzi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s