A Tanítóhivatal minősíthet egy teológia nézetet?

Igen, az a kötelessége, hogy pontos eligazítást adjon. A Tanítóhivatal döntése olyan teológiai minősítést ad, amely alapján az adott tan elvetendő vagy elfogadható. Az is tudni kell, hogy egyes döntések nem kizárólag a kinyilatkoztatás tanításával ellenkező elvekre vonatkoztak, hanem az Egyház elleni vétségekre is. Nem minden elutasított tan szigorúan véve eretnekség.

Ma ötféle minősítés van használatban:

 • A kinyilatkoztatásból egyértelműen következik, azaz az istenhitből közvetlenül fakad. Ennek kifejezetten, vagy bennfoglaltan a kinyilatkoztatás része kell hogy legyen, a kinyilatkoztatás közvetlen tartalmából kell következnie. (de fide divina)
 • Az általános (katolikus) istenhitből következő tétel. Ez akkor áll fenn, ha a Tanítóhivatal formálisan is a hit részévé nyilvánítja azt az állítást, és az a nézet az igehirdetés nyilvánvaló tartalma is egyben (de fide divina et catholica),
 • A hit határán lévő az a tétel, amely a teológusok egyhangú véleménye alapján kinyilatkoztatott és az Egyház által képviselhető igazságnak tekintendő, nem tartozik közvetlenül a kinyilatkoztatáshoz és a Tanítóhivatal még nem terjesztette elő. (fidei proximum)
 • Egyházi hitigazság azoknak az igazságoknak a minősítése, amelyeket a kinyilatkoztatás formailag nem tartalmaz, de szoros kapcsolatban áll vele, és a Tanítóhivatal ismeri fel és terjesztheti elő. (de fide ecclesiastica)
 • Teológiai vélemény. Ez olyan teológia állítás, melyek az adott kor szellemi színvonalán felmerülő kérdésre született választ, tételt jelent. Minősítésre várakozik.

A korább teológiai minősítés Melchior Cano Loci theologici műve alapján:

 • de fide divina (az istentől adott hit tartalma): a kinyilatkoztatásban egyértelműen meglévő igazság (dogma materiale).
 • de fide divina et catholica (az istenhit és az egyház hitének tartalma): a hit számára a Tanítóhivatal által előterjesztett, a liturgiában meglévő igazság (dogma formale);
 • fidei proximum (a hithez nagyon közel álló ): olyan igazság, mely a teológusok egybehangzó véleménye alapján kinyilatkoztatott, de a Tanítóhivatal által még nincs előterjesztve;
 • de fide ecclesiastica (az egyház hitének tartalma): a kinyilatkoztatásban nem szereplő, de ahhoz kapcsolódó igazság, melyet a Tanítóhivatal terjeszthet elő.
 • theologice certum (teológiailag biztos): olyan előterjesztés, melyről a Tanítóhivatal végső formában még nem döntött, de melynek tagadása egy másik hitigazságot veszélyeztetne.
 • sententia communis (közösségi vélemény): teológusok által megfogalmazott és már régóta nem ellentmondó tanítás.
 • sententia pia (jószándékú állítás),
 • sententia probabilis (elfogadható állítás)
 • sententia tolerata (tűrhető állítás) .

Teológia minősítést az apostoli korban maga személy tanúságtétele adta meg. Egy szemtanú állításával szemben semmilyen más állítás nem képviselt értéket. Egy Jézus által választott apostol állítása nem volt megkérdőjelezhető.

A következő generáció az apostoli atyák voltak. Ők maguktól az apostoloktól vettek át egy állítást. Ebben és az ezután következő korban a minősítés érve a Szentírásban meglévő állítás, a hitvallásban vallott tétel és liturgiában ünnepelt tartalom volt.

Az az Egyház hite, melynek hiteles megfogalmazása és eredetével való megegyezése az Egyházban kezdettől fogva meglévő tekintéllyel felruházott tanúk sorozatára vezethető vissza, akik az apostoloktól kapott folytonosság jegyében mindenkor hitelesen hirdetik a hitet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s